Wie zijn we

Galerie de Jaloezie is een platform voor audiovisuele kunst opgericht door Gijs van der Meer en Anne Vera Veen. Na hun studies in Visuele Antropologie voelden zij het verlangen om deze gemeenschappelijke interesse voor experimentele film en audiovisuele installaties voort te zetten. Dit doen ze sinds december 2019 door het organiseren van niet-alledaagse filmvertoningen, een jaarlijkse 48-uur film challenge, openluchtbioscoop en meer recentelijk een pop-up galerie voor audiovisuele kunst. In verschillende hoedanigheden,- soms als programmeur en curator, soms als maker, soms als workshopgever, soms als filmproducent en organisator van culturele evenementen-, onderzoeken we de intersecties tussen beeldende kunst en film en zoeken we een hybride vorm tussen cinema en galerie. In al onze activiteiten staat het artistieke experiment en het onderzoeksproces centraal.

Door onze achtergrond in Visuele Antropologie zijn wij geïnteresseerd in bewegend beeld dat het resultaat is van een (veld)onderzoek of een artistieke exploratie. Wij geloven dat de intersectie van sociaal onderzoek en de esthetische en artistieke exploratie van bewegend beeld andere soorten kennis kan overbrengen, kennis die niet in woorden is te vatten. De manieren waarop audiovisuele media ons kunnen raken, bieden ons een begrip van de wereld dat anders is dan een theoretisch of op tekst gebaseerd begrip. Dit academische en artistieke perspectief reflecteren we in ons werk.

We trachten afstand te nemen van de gevestigde categorieën en dichotomieën die de filmwereld beheersen zoals documentaire / fictie, korte film / speelfilm, beeldende kunst / film, entertainment / educatief,… Juist in de hybride vormen en fricties tussen deze categorieën liggen de meest interessante projecten.

Onze zoektocht naar deze experimentele vormen komt niet alleen tot uiting in onze programmering, maar ook in de setting die we creëren om deze werken te bekijken en te ervaren. We hebben geëxperimenteerd met verschillende vormen van samen kijken, die radicaal weerstand bieden aan de gekapitaliseerde, gecommodificeerde en geïndividualiseerde vormen die gevestigde cinema kan aannemen. Collectieve beleving, experiment en reflectie is belangrijk voor ons.

Anne Vera Veen

Anne Vera Veen is cultureel ondernemer met Belgische roots. Ze studeerde Visuele Antropologie, een studie die erop richt om onderzoeksinzichten op experimentele audiovisuele manieren over te brengen. Van haar onderzoek naar een fotografisch archief maakte Anne Vera een multimediale tentoonstelling. Al doende raakte ze meer geïnteresseerd in de relatie tussen beeld, geluid en ruimte. Deze interesse probeert ze verder te onderzoeken en te delen door workshops te geven, als freelance tentoonstellingsproducent in Het Nieuwe Instituut en Geselschaft fur Aktuelle Kunst, als rondleider in het museum voor Wereldculturen en als vrijwilliger bij Showroom MaMA. Anne Vera is mede-oprichter en artistiek leider van Galerie de Jaloezie.

Tijdens haar tienerjaren op de scouts werd Anne Vera ritueel omgedoopt tot Paradijsvogel: “Ze is trots, uitbundig en opvallend, niet bang om zichzelf te zijn en haar eigen pad te banen, maar zal zich altijd over anderen ontfermen” aldus haar zestienjarige mede-padvinders.

Gijs van der Meer

Gijs van der Meer is regisseur, filmproducent en cultureel ondernemer met een achtergrond in Antropologie en Stadsgeografie. Zijn films gaan over maatschappelijke onderwerpen als migratie, werk en sociale gemeenschappen. Zijn laatste film, Zie je mij / Zie ik jou (2019), gaat over de bouwvakkers die onder de grond aan de renovatie van de Maastunnel in Rotterdam werkten. Deze film werd geselecteerd voor het Move Cine Arch filmfestival in Venetië en Sao Paulo en het 2Rivers film festival in Koblenz. Gijs van der Meer is mede-oprichter en zakelijk leider van Galerie de Jaloezie.

Couchsurfing review: “He's a chill, cool, welcoming, intelligent, experienced, just good vibe brotha. I highly recommend him (5/5)"